Как да направим...

Идеите, които ще намерите тук можете да направите и сами. Някои от тях са полезни, други са просто "за красота", но всички те са предимно за забавление.

понеделник, 30 януари 2012 г.

Нарисувай сам!

Какво значи да умееш да рисуваш или да правиш нещо с ръцете си? Повечето хора свързват отговора на подобни въпроси или с някакъв вроден талант, или със солидно обучение. С времето се убедих, че основната съставка на рецептата за всяко ръчно изработено нещо, било то картина или дреха, е фантазията. Да откриваме в света красивото, да го видоизменяме, за да стане още по-красиво се оказва достатъчно, за да творим. Един ден си харесах красива рамка и подобно на копчето, за което се търси балтон, започнах да умувам какво да правя с бялото платно.
И понеже не мога да рисувам, се задоволих с изрезки от салфетки, които нарязани и разбъркани прекомпозирах на платното. Добавих няколко криви линии, залепих парче салфетка с небесни мотиви за фон. От цветята изразях както цветовете, така и част от зеленото. За да запазя все пак цялостта на композицията, използвах мотиви от една и съща салфетка. Открих много общо между сърцата и формите на цигулката и реших да го използвам. Вмъкнах два силуета на цигулки, изрязах две сърца и ги вмъкнах на напълно случаен принцип върху картината. При залепването на мотивите от салфетките е важно въздуха да се избутва с четката, напоена с лепило.
След като изчаках да изсъхне, готовата композиция изтърках с фина шкурка, за да премахна малките бъбуни от въздуха под салфетката. За да избегна евентуални щети от навлажняване, напръсках готовата картина с безцветен лак, който да запечата всичко.


В крайна сметка получих красива картина, подходяща за подарък за всеки дом.

В заключение мога да цитирам някого, когото не помня :D, че желанието да се създава е един от най-дълбоките копнежи на човешката душа. Следвайте го!

понеделник, 2 януари 2012 г.

Moleskine презареждане или продължението на едно вдъхновение

Тефтерите Moleskine не са просто бележници. Те вдъхновяват за картини, не само с оригинални илюстрации, но и с думи. Разказват истории, посветени на пътуване, писане, четене, усещания...  Една на пръв поглед обикновена тетрадка освобождава ума и подготвя мисълта да се изправи пред празната страница. Смелото дизайнерско оформление на някои от тях подтиква по-срамежливите и несигурни да отприщят въображението си.
Подариха ми го за рождения ден. В началото стоеше с празни бели страници. Разгръщах го и после го затварях. Беше от онези, чиито разгънати страници образуват нещо като японска стена/ параван. Подканяха не просто за една картина, но за цяла история. Нямах идея, а и все още нямам какво ще излезе накрая, но започнах да рисувам. Първото, което ми хрумня бяха цветята – може би защото беше лято.

Небето се превърна в море и на следващата страница огромна вълна-цвете заливаше брега, където шарен фар посреща лъчите. Навлизаме навътре при тракийските мотиви, които може би ще се превърнат в малко селце с схлупени къщурки, но това още е само идея.

Понякога го взимам със себе си просто така, а друг път наистина хващам молива и продължавам да рисувам в него. Друг път, съзирайки го изоставен се сещам, че като надежден и удобен спътник, някога безименния черен бележник е пазел безценни скици, бележки, истории и идеи, с надеждата че един ден ще станат известни картини или ще оживеят на страниците на любими книги. Такъв бележник са имали Ван Гог, Пикасо, Хемингуей..

Същият като моя е вдъхновил едно състезание на Moleskine. Някой започва рисунка, стига до сгъвката на страницата, предава бележника на съседа, който продължава от чертежа, без да погледне какво е нарисувано там назад, изпълва следващата страница малко след сгъвката и тя преминава отново в ръцете на следващия, и така нататък - едно парче на чертеж или картина след друго, без никой да знае какво е преди да дойде неговото или какво ще дойде след това. Една игра - детска игра. Това е само един пример за многообразието от идеи, които се раждат, благодарение на този бележник. Сигурно затова днес Moleskine обхваща цяло семейство на преносими предмети: тетрадки, дневници, списания, чанти, инструменти за писане и аксесоари, посветени все повече и повече на мобилността ни. Незаменими спътници на творческите професии, заедно с въображението на нашето време - те са уникална част от съвременното ни забързано ежедневие.

И тъкмо когато си мислите, че вдъхновението Ви е напуснало, то се връща презаредено с нова муза. Истината е, че Moleskine може да Ви върне желанието да рисувате, да поизтупате прашасалите си идеи и с учудване да надминете себе си.

неделя, 1 януари 2012 г.

Честита Нова година!


Сурва, сурва година,
Весела година!
Зелен клас на нива,
голям грозд на лозе,
червена ябълка в градина,
пълна къща с коприна,
живо-здраво до година,
до година, до амина!


Да е щедра и плодовита,
спорна и честита -
Новата 2012 година!