Как да направим...

Идеите, които ще намерите тук можете да направите и сами. Някои от тях са полезни, други са просто "за красота", но всички те са предимно за забавление.

събота, 24 март 2012 г.

ПроЛЕТЕН ВЕЛИКденски кръжок "4 леви ръце"


Заповядайте на проЛЕТЕН ВЕЛИКденски кръжок "4 леви ръце",

Ще намерите шарени яйца, украса за великденската маса, облекло за голи яйца, добро настроение, няколко изненади.  Ще отнесете със себе си, каквото направите с ръцете си от вълна, плат, хартия, восък и фантазия. Подарете радост на близки и приятели със собствени картички и ръчно направени подаръци за Цветница и Великден.

С любезното съдействие на Катериците от СандвиЧАРника, кръжокът ще се проведе на
7 април 2012г. от 11:00 на ул."Индустриална" №5А (Драз махала). Можете да стигнете до там по следния маршрут: тръгвате по продължението на бул. "В. Левски" след Сточна гара (ул. "Константин Стоилов"), свивате надясно по ул. "Козлодуй", минавате под ЖП-моста, на първата пряка свивате вляво - входа е преди ул. "Заводска" (на гърба на ЖП-депото).
за информация и записване: +359 899 04 55 87

Докато се усетим и хората се събраха около  шарената маса, където ги чакаха подредени купчинки от цветни парчета филц, цветчета и мъниста. Големи кълба вълна, подобно на големи цветни храсти бяха предвидени за обличане на стиропорени яйца и техните поставки. Обаче някои се превърнаха в щъркели, пилета и принцеси. Имаше дори едно дърво, което по нищо не личеше, че е направено от яйце.
Даже разцъфна и малки жълти птички от дървени мъниста си свиха гнездо високо в клоните му. Картичките за Цветница надминаха по пъстрота великденските яйца. Шапките за яйца пък изчезнаха като магически шапки-невидимки - толкова привлекателно различни се получиха, че вероятно са заели почетното място върху главата на бияча. Подозирам, че тази година някои специални камъни тайно ще заменят последните в битката за първото място. Един от тях вместо с апликации се сдоби с морски вълни, нарисувани от един малък младеж. С впечатляващ ентусиазъм една бъдеща певица, твърдо решена да се занимава с чепкане на вълна, отнесе цяла торба с ноу-хау у дома си. Пеперуди и зайци от филц на клечки /дървени шишове/ ще украсяват саксии с цветя. Там, където тропоската изглеждаше твърде сложна се намеси лепилото. Вятърът помагаше то да съхне по-бързо, но и разхождаше из двора изрязаните от салфетки зайци и овце.
Големите се забавляваха, не по-малко от малките. Дори някои бързаха сръчно и дисциплинирано, за да успеят да направят по нещо малко за всички близки. Някой дори каза, че равномерните удари на иглата, степващи вълната били чудесен лек срещу стреса. Открих, че любопитството на възрастните по нищо не отстъпва на това на децата. И те, по примера на малката певица, отнесоха материали за вкъщи, за да се забавляват по празниците.
Свещите облепихме с фризове от салфетки - с великденски мотиви. Вълнените конци, които по всичко изглежда бяха за "всеки случай" в торбата, се вписаха като перфектните инкрустации върху една от свещите - истински шедьовър! Картичките не бяха много, но станаха уникални. Някои с лепило и апликации от салфетки и парчета от перде, други просто нашарени с водни боички. 

За мама: Честит Великден! Много щастие и късмет! Тези картички са вечни - преминават през времето и пространството, защото носят уникално лично послание.
Скоро се разнесе и миризмата на скара от съседния кът по интереси, но едва, когато материалите свършиха, ентусиастите от кръжока се преместиха там. Отличен признак за нещо интересно, е отказаната от дете храна. Напомни ми детските години, когато винаги ме прекъсваха на най-интересното - представете си как съсредоточено правите нещо важно с ръцете си и точно тогава се сещат да ви извикат за обяд.
Благодаря на Катериците /имената им засега се пазят в тайна/ от СандвиЧАРника за цялата организация! Благодаря на Б., която поддържа огъня, за да се случват идеите. Благодаря и на тийнейджърите, защото са добри деца. И на всички останали, някои от които не бях виждала близо десет години. Една приятелка, която пропусна събитието вече ми каза "Искам и аз", аз пък ще кажа: "Искам пааак!"

неделя, 11 март 2012 г.

Великденски шапки за яйца

Яйцето е главен герой на Великден, особено в очите на малчуганите. Всяка година шарим яйцата по-различно от миналата година. Ако сме ги правили с лук, следващият път ще са мраморни. С пролетта преди година, дойде и една нова идея - шапки за яйца. Разбира се, че има и други идеи за похлупаци за яйца, но тези можете да направите и сами, без много умения.

Трябват ви само:
няколко шарени филцови листа формат А4
ножица, мъниста, копчета, игла и конец.
От един филцов лист А4 изрязвате 3 равнобедрени триъгълни парчета, като леко заобляте ъглите при основата. Филцът е идеален за направата на шапки, защото е лек и в същото време шапките стоят изправени. Ако използвате обикновен плат, върховете им ще клюмнат.

Филцови листа можете да намерите във всички магазини за художнически материали, както и в някои книжарници.

Останалите малки парчета филц използвах за да изрежа малки цветчета. Цветчетата очертах с помощта на малка формичка за сладки във формата на четирилистна детелина. После изрязах с ножицата. Всяко цветче зашивате за триъгълника, като в средата, вместо тичинки, слагате мънисто или копче. После сгъвате триъгълника с цветята навътре и му зашивате двете равни страни една за друга. С помощта на молив, избутвате върха на получения конус, така че да обърнете шапката с цветята навън.
По този начин шева остава от вътрешната страна. На върха на конуса можете да сложите още едно цвете или по-голямо мънисто. Използвах разноцветни дървени мъниста, които идеално паснаха на цветовете на филца.

Хубавото на тези шарени шапки е, че можете да ги използвате и за шапки за бутилки, дръжки на ножове, а децата им намират приложение и в света на куклите.










П.П. Ако все още се чудите как са изрязани триъгълниците, можете да погледнете тази снимка:
Като изрежете трите равнобедрени триъгълника в средата, ви остават точно две малки парчета - в двата края на листа, от които изрязвате цветя или просто малки кръгли точки, или каквото ви хрумне за апликации.

Триъгълниците се разчертават като свържете средата на едната дълга страна на листа с двете средни точки на двете половини на дългата страна.



Накрая остана да си представите и как шапките седят върху яйцата.

За да бъдат в тон, боядисахме няколко яйца на точки.

За да стоят изправени ги сложихме в малки саксийки, но може да се ползват и поставки за яйца.

Остана да потърсите рецептата за козунака.


Ако искате да зарадвате близките си с още подаръци, помислете дали да не съберете всички цветни идеи в една голяма кошница, пълна с изненади от бабите за внуците или от внуците за бабите.




Великден е още един повод с малко, да дарите много радост. 


неделя, 4 март 2012 г.

Подарък за 8-март

Отвсякъде слушам за затягане на коланите, а в същото време празниците идват един след друг със своите изисквания и очаквания. Вместо скъпо бижу, реших да изненадам търсещите нещо различно за нежните половинки с нещо малко, простичко, услужливо и дори елегантно.


За направата на тези чашки са необходими само моделин и златна боя или бронзов спрей. Стъпките също са лесни. 

1) Първо приготвяме равни парчета моделин.

2) От всяко парче моделин оформяме топчета, колкото кестен и правим на плоски кръгове като кюфтета, които после се дооформят като купички в дланта.

3) На всяка купичка се оформя дъно, като се натиска леко с пръст, докато моделина се върти в кръг с другата ръка върху гладка повърхност.

 






Някои боядисах само отвътре, други - само отвън. Може да се потопи част от купичката в боята, но понеже разполагах единствено със спрей, а и така съхнат по-бързо, се наложи да "препреча" пътя на боята с тиксо.

И така остана само пожеланието, а то е да има един достатъчно голям пръстен, който да се събере сам в купичката.


Истината е, че купичката е по-ценния подарък, защото е ръчно изработена и е от сърце.

четвъртък, 1 март 2012 г.

Честита Баба Марта!

Баба Марта бързала,
мартенички вързала:
морави, зелени,
бели и червени.
Първом на гората -
да листят листата.
И да дойдат всичките:
Щъркелите, птичките,
първият певец -
Косер хубавец.
После на градините -
да цъфтят гергините
и латинки алени,
и божури шарени.
Ябълки да зреят,
круши да жълтеят,
А пък на дечицата
върза на ръчицата,
Мартенички чудни
със ресни червени,
да са ранобудни,
да растат засмени.
С мартенички закичени,
дано сте щастливи и обичани!
Успехи, удачи и празненства,
и всичко още по-хубаво от това,
ви пожелавам с настъпването на пролетта!
Нека мартениците бели и червени,
да ви орисат да сте все засмени,
Да сте лъчезарни и добри,
да ви подминават болести и злини.
Тази година мартениците са картички с обикновен шев, избродиран от любезните жени на ул. "Кракра".
Целта е, картичките да достигнат през всяка поща - в плик, неразкъсвани, до всеки адрес.
Най-много ще им се зарадват "корпоративните" изпращачи.
Идеални са за фирмени мартенски честитки.