Как да направим...

Идеите, които ще намерите тук можете да направите и сами. Някои от тях са полезни, други са просто "за красота", но всички те са предимно за забавление.

петък, 22 юни 2012 г.

Свещ от пчелен восък

Преди да започнат да събират мед, пчелите правят много восъчни кутийки и така, докато стане цяла пита. В кошерите мястото за питите е ограничено и понякога пчелите-работнички правят кутийки и извън него.

Днес, докато гостувахме на нашия дядо, присъствахме на отварянето на един от кошерите, за да подменим една от питите. Готовата сложихме на младия рояк, като ѝ обрахме допълнителните малки пити, които пчелите бяха направили.

Ето една от тях. Все още в нея няма мед. Затова ми се стори подходяща, за да направя от нея свещ.







Намерихме канап и от три равни отрязъка оплетох плитка, която да послужи за фитил на свещта.

Тъй като никога не съм правила свещи, нямах представа дали не трябва предварително да намажа фитила с олио или някакво масло, затова и не го намазах с нищо.

Около канапа навих восъчната пита, подобно на кърпа около клечка. После заравних долния край на свещта, за да стои изправена.

За да тръгне по-бързо пламъка, все пак се осмелихме да натопим края на фитила в олио.







Пламъкът гори бавно и неочаквано за мен, не гори като факла. Не мирише, т.е. не отделя някаква особена миризма, така че може да се пали навсякъде.

Пчелният восък е мек, така че свещта може да се моделира в различни форми.

Следващият път ще се опитам да направя свещи във формата на речни камъни.

Очаквайте продължение!

петък, 15 юни 2012 г.

Забавление с порцелан

Чудили ли сте се какво да правите с останалите една-две чаши от стар порцеланов сервиз? Жал ви е да ги хвърлите заради стари спомени... От няколко съвсем различни по форма чаши или съдинки, можете да направите един сервиз, обединен от общи мотиви или просто казано - хрумки.

Ето от какво имате нужда:

1) Вдъхновение и готовност да съсипете първите мостри ;)
2, 3) Стара едноцветна (в моя случай бяла) чаша или купичка, или друг съд;
4) Бои за рисуване на порцелан - цветни маркери за порцелан с различна дебелина на писеца (за оформяне на контури 1мм, а за оцветяване на различни форми 1-2,5мм);
5) Идеи за мотивите, които ще нарисувате върху порцелана.

След като разгледах купища сервизи, се сетих за старите класически бели със синия кант - добър избор за първи опит, защото риска от провал е минимален. Единственото, което се иска е да се стремите да оформите линиите максимално уверено, без да ви трепери ръката, за да се получи равен контур.

Останалите хрумки ще споделя с вас на предстоящото поредно издание на кръжока "4левиРъце".

понеделник, 11 юни 2012 г.

Last minute birthday card

If you have to make a birthday card in the last minute take a look at some design papers. The illustration of animals or just some color idea may be useful.









The moment I saw the washing line design, an idea to cut the clothes raised. So a 3d birthday card was ready for approximately 10 minutes.


All you need for this card is:

design paper or appropriate drawing;
scissors or model knife;
glue;

Cut the clothes /motifs/ on the first paper, then match it with glue on the second with the same picture

Your card is ready. 

петък, 8 юни 2012 г.

Картички с български шевици

В желанието си да добавя някакъв народен български елемент в картичката, предназначена за близки и роднини в чужбина, в чийто живот за съжаление народното творчество вече все по-рядко се среща, опитах да комбинирам акварелни петна със схема на шевица.





Избрах шевици от Елхово, защото те са най-колоритни, почти нямат преобладаващ цвят, т.е. може спокойно да се комбинират всички цветове. Схемата на шевицата прекопирах предварително с молив на оризова хартия, но може да се използва и паус. Прекопираната схема се обръща и се повтаря с натискане, така че молива да се отпечата върху хартията на картичката.

После рисувате мотивите с акварел, като всеки елемент трябва да е една идея по-блед, отколкото на обикновена рисунка, за да може като повторите схемата на шевицата с мастило, тя да изпъква, а акварелните мотиви да бъдат като фон.







И както е било при сътворяването на везбата от неуморните ръце на българката, така и тази картичка се превърна в духовна наслада, създадена с любов.