Как да направим...

Идеите, които ще намерите тук можете да направите и сами. Някои от тях са полезни, други са просто "за красота", но всички те са предимно за забавление.

вторник, 2 август 2011 г.

You are the bottle of my eye... или една история за Тапата.

Търкулнало се гърнето, та си намерило похлупака.. Всичко започна, когато при мен се озова една дамаджана пълна с... коркови тапи. Всъщност някога имах идея за тези тапи и ги търсех, но докато ги събера, идеята се изпари.. Е, в този случай похлупака остана да се търкаля ненужен, в очакване на най-специалното гърне. И докато чаках или по-скоро не чаках, някой в Интернет (естествено) пусна реклама на запушалки с топка от дръжка за врата като накрайник. Тежки, стари дръжки. Дръжки от метал, големи, груби, но американците ги харесват и ги купуват за 32 долара на парче. Колко ли ѝ трябва на една идея да прекоси човешкото съзнание? - съвсем малко, далеч по-трудно е да излезе оттам - в най-добрия случай с похлупак.


И ето, че само след 5 минути, вече тършувах за случайно попадналата ми италианска порцеланова дръжка за кухненски шкаф, с ръчно изрисувани орнаменти.
Не след дълго - около 15 минути, първата изпаднала от гърлото на дамаджаната тапа, беше пробита и навита на резбата на порцелановата дръжка. А след още малко, я последваха и други.

Ето го и резултата:


Стои чудесно на току-що отворена бутилка вино. Прекрасен малък подарък за "гости в последния момент". И евтин, защото порцелановата дръжка струва 5лв., а тапата е дар от Бога на виното ;)
Няколко съвета, преди да опитате да направите своята първа тапа:

Пробиването на корка може да стане по-лесно, ако използвате обикновен винт с остър връх, като го въртите с помощта на клещи.

След като вече сте "прокарали" път в тапата, можете да навиете в нея и самата дръжка - на мястото на винта, като внимавате да не се покаже в другия край на тапата.


Порцелановите дръжки можете да откриете на невероятни места - моите открих в магазин за свещи. Там открих и едно ново приятелство, но това е друга история. Продават подобни и в малките магазинчета за индийски стоки. И за финал на скромния подарък, можете да го пъхнете в тюлена торбичка, каквито се намират и по книжарниците или просто да го опаковате в обикновена амбалажна хартия.




За да има съвсем завършен вид, реших да сложа етикет на моята тапа. Сещате ли се за неприятните отпечатъци, които оставя дъното на бутилка вино? Точно този ефект изглеждаше най-подходящ. Представете си забавлението (особено ако имате малки деца вкъщи) при печатането на червени кръгчета навсякъде.


Изрязаните етикети, надписах с "You are the bottle of my eye", за да подчертая вечната връзка между Тапата и Бутилката.



Получи се!

4 коментара:

  1. Все забравям да ти кажа, че пробвах с една не много красива дръжка, но веднага ми се очерта проблем. Тапите са се разширили от въздуха след изваждането им и много трудно влизат в гърлото на бутилката. Опитах се да поизрежа заоблено долния край, но някак си не стана добре. Може би трябва някакъв супер остър нож. Имаш ли идея?

    ОтговорИзтриване
  2. Трябва да подбереш по-тънка тапа. Имам много тапи и не са еднакви - някои са по-дебели и къси, а други са по-дълги и тънки. Пробвай да затапиш бутилка от същото вино ;) Признавам, че не съм имала този проблем. Някои тапи съм пробвала на бутилки и влизат.

    ОтговорИзтриване
  3. Още една чудесна идея.Виждала съм тези дръжки и много ми харесват, но съм се чудила къде да ги сложа, като изобщо не ми подхождат на дома. Но това е чудна идея.Благодаря за споделеното!

    ОтговорИзтриване
  4. Тук има още идеи за приложението на корковите тапи: http://monkeybusiness.co.il/product.cfm?MB_cId=16&MB_pId=180&nosub=1

    ОтговорИзтриване