Как да направим...

Идеите, които ще намерите тук можете да направите и сами. Някои от тях са полезни, други са просто "за красота", но всички те са предимно за забавление.

събота, 17 ноември 2012 г.

Снежинки от плетен сняг

Снежинките в небето, които всяко дете иска да задържи по-дълго в шепата си, защото са толкова красиви, вдъхновяват както дизайнерски и инженерни решения, така и обикновената домашна празнична украса.
Освен изрязани от хартия, те изглеждат ослепително и изплетени на една кука от бял памучен конец или вълна.



Танцуващи в гирлянд пред огледалото, където отражението удвоява ефекта им или висящи на прозореца, или закачени на елхата, те са една от най-впечатляващите коледни декорации.


За да направите своята снежинка, трябва да можете да плетете синджир на една кука.




Синджирът от около десетина бримки завършвате в пръстен. Обкантвате го ако можете, ако не - направо продължавате като правите четен брой допълнителни синджирчета по обиколката на пръстена, така че да се получи нещо като цвете, около което оплитате втора окръжност. Оттам насетне плетете само стълбове с разклонения, които са всъщност два синджира един до друг.

Първите се получават доста асиметрични, но за сметка на това артистични и неповторими. Разбира се, дългогодишни плетачки ползват по-сложни схеми, каквито има в изобилие в интернет и в женските списания, но в How2make4 нещата са прости, защото имаме само 4 леви ръце... с които пренасяме коледния дух, верни на лозунга "Това всеки го може!"


Затова всичко, от което се нуждаете е кука за плетене и конец/ канап/ нишка...

Оплетената по описания по-горе начин снежинка, намокряте в разтвор от захар и малко брашно, и изглаждате с ютия. Ако все пак това ви се струва трудно или сте решили да си спестите гладенето, можете да разпънете снежинката на дъска, с помощта на карфици или джамджийски пирони и чук.

След като изсъхнат, снежинките стоят твърди и в комбинация с римуван етикет се превръщат в специален и запомнящ се подарък за близки и приятели.












"Коледа ще спре на прага светъл,
с нещо простичко на вид,
с нещо бяло, от което
е снегът навярно шит."

2 коментара:

  1. Просто възхитителни малки красоти. Хаха... и аз вече имам три изплетени.

    ОтговорИзтриване