Как да направим...

Идеите, които ще намерите тук можете да направите и сами. Някои от тях са полезни, други са просто "за красота", но всички те са предимно за забавление.

неделя, 13 ноември 2011 г.

Paper X-mas tree

 В очакване на зимните празници, все по-често се замисляме за украсата. Не им е лесно на хората, които държат витрините им да са уникални на Коледа. Може би едни и същи идеи сменят декоратора си, но в крайна сметка важното е да носят радост, а напоследък - и да са евтини, и екологични. 

И така, търсейки бързо решение за коледна украса, съвсем случайно попаднах на витрината на руски магазин за дрехи. Огромни бели кръгли мушамяни покривки, превъплътили се в бели елхи. Ако просто го разкажете, няма да прозвучи никак впечатляващо, но когато го видите... грабва!Първото, за което се сетих като ги видях, бяха колосаните плетени "мильо"-та, които седяха някога по масите почти във всеки хол. После се сетих, че някъде съм виждала хартиени такива, които се използват за рождени дни.
Всичко, което трябва да направите е да отрежете от центъра по радиусите под прав ъгъл триъгълник, след което да съберете двата "радиуса" и да ги залепите, така че да получите конус.

Толкова бързах да видя дали ще се получи, че вместо лепило, използвах обикновено тиксо и на места краищата не са напаснати добре, и не са плътно залепени, но идеята е реализирана и определено хартиените елхи ще станат част от украсата тази Коледа.
За стъбло използвах дървен шиш от онези, на които нанизваме месо за печене. Но ако искате елхите да висят от тавана или лампата, ги нанижете на връв, като за стопер направете възли под върха на всеки конус.
Ако използвате по-твърда хартия, може да закачите тук-там по някоя истинска стъклена топка, а дантеления ефект да направите на ръка с перфоратор. В допълнение, може да залепите топчета от памук, като пухав сняг или да намажете краищата на конусите с лепило и да ги поръсите с начукани стъклени стари играчки за елха.

Ако са съвсем малки, направени от малки конуси, самите те могат да бъдат закачени като играчки на елхата.

Остава да измисля начин за съхранение на хартиените елхи, така че да могат да се използват и догодина, без да заемат много място и да събират прах. За 4 до 6 часа успях да направя приблизително двадесет елхи.
Стъблото този път е от канап, като отделните конуси се държат на възли, разположени на равни разстояния един от друг.

Ако не искате елхите да са съвсем бели, можете да ги напръскате с цветен спрей. Елхите заедно със снежинки и малко от ангелите вдъхновени от списание Бурда станаха част от коледната украса на малък магазин.
Освен материали за самата украса, ако нямате представа за особеностите на мястото, което трябва да бъде декорирано, винаги носете със себе си канап, тиксо, тел, игла или пинцети, клещи, лепило, ластик и вестници. Не забравяйте и джобно ножче! Възможно е да ви потрябват чук и пирони, но ако украсата не е тежка, тиксото и телта вършат същата работа.

И още нещо много важно за хартиената украса - разположението ѝ трябва да е съобразено със светлината. Хартиените елхи стоят най-добре под висящи абажури или луминесцентни лампи. Когато светлината преминава през хартията, фигурите пропускат лъчите и хвърлят красиви сенки по пода и стените.
Движението на въздуха кара хартията да се движи и трепти, затова няма да сбъркате, ако разположите фигурите на пътя на струята въздух, която излиза от климатика или ги пуснете да висят от корниза на пердето над радиатора, откъдето топлия въздух, вдигайки се нагоре ще ги поклаща.
А най-важното за украсата е коледния дух.

Няма коментари:

Публикуване на коментар