Как да направим...

Идеите, които ще намерите тук можете да направите и сами. Някои от тях са полезни, други са просто "за красота", но всички те са предимно за забавление.

неделя, 9 ноември 2014 г.

История с опаковани неща

Когато бях дете, често се случваше върху гардероба да се пови нещо, опаковано обичайно в обикновена хартия. Колко часове, да не кажа дни, съм прекарала в чудене какво точно има в пакета. А когато се случеше опакованото да е с необичаен силует, детската ми глава раждаше невъобразимо съдържание. Така например статуетки на птици, упорито определяни от мен като слънчеви очила, помня бяха предмет на дълъг спор между мен и баба ми, която се принуди в крайна сметка да ми покаже отблизо съдържанието на пакета.

Любопитно е да се знае, че опаковането с хартия датира още от 1000 година, когато персийските търговци са увивали стоките си преди продажбата им. Опаковането на подаръци в днешно време може да се счита за изкуство, и подобно на оригами, е признак на добро възпитание при поднасянето на подаръци. И пак подобно на оригами, при което се създават образи чрез сгъването на хартията, опаковането на подаръците създава същите тези образи, че дори още по-приказни - този път плод на фантазията на този, за когото са предназначени.

Опаковането в този смисъл съвсем не е лесна задача, особено ако трябва да маскираме съдържанието. Освен богато въображение, придружено с търпение, се изисква голяма доза упорство, да доведеш хартиената опаковка до онова оформление, което си представяш най-малкото като оригинална опаковка за твоя подарък.

И така, след дълги обяснения стигаме до някоя бутилка, която опакована, съвсем не прилича на себе си, а по-скоро на дървена чесалка или лъжица в комбинация с някой буркан, който също съвсем не е буркан.

Типичен пример е последната опаковка на нашата приятелка Л. Запознайте се с Пики и Mr. Bat. "Пики е с добра и цветна душа", разбираме от етикета към подаръка - "носи разни аромати за първа помощ в студените зимни дни". Това, че прилича на кутия за първа помощ, става ясно от червения кръст на опаковката, но какво съдържа пакета - това все още не сме разбрали. Mr. Bat пък бил "сериозен, но понякога сваля задръжките" и заедно с Пики са "отличен екип". Може би Mr. Bat е бутилка, но не е сигурно, защото така бутилката и нещо "за първа помощ" няма как да са "екип". Ха! И имало нещо скрито в папионката на Mr. Bat. Какво ли е то?

Очакваме догадки за съдържанието на пакетите! Позналите печелят участие в предстоящия Коледен кръжок на 4леви ръце, за който допълнително ще обявим подробности.


Няма коментари:

Публикуване на коментар