Няколко дни след Димитровден, който бележи началото на зимата у нас, идва и Helloween. Всички го харесват най-вече заради децата. Тъй като не е български празник, така и не успявам да му обърна нужното внимание, а и за него има достатъчно информация навсякъде. Но стараейки се да зарадвам и улесня хората, които все пак му отделят от времето си, нахвърлях няколко неща, които могат да се доразвият като идеи за празника. На първо място е маскирането. Ако нямате идея за цял костюм, то поне една маска или шапка ще ви спаси. Поканите за карнавала могат да са ръчна изработка, изрязани от картон и във формата например на черепи, които се отварят подобно на картичка. Най-голямото забавление за децата са дребните сладки и тяхното правене. С рецепта за обикновен кекс, можете да направите много и малки кексчета, върху които да поставите бисквитка, подобно надгробен камък и да напишете нещо с течен шоколад.
Някъде из кулинарните сайтове ми попаднаха красиви рози, направени от черен шоколад, но тази идея е повече за професионални сладкари. Класическите тиквени фенери, могат да се заменят с хартиени, каквито намерих в едно старо списание. Освен лакомства, на Helloween могат да се разменят и дребни подаръчета. Кибритени кутии, облепени специално за случая със "страховити" картинки - вещици, черепи, паяци... Дребни лютиви бонбони, ключодържатели, карти за игра "Черен Петър", домино и др.
И накрая ми се иска да се върна към Димитровден. Според легендата, Димитър язди червен кон. Самият той има дълга бяла брада, от която се сипе сняг. Преди празника е задушница и се ходи на гробища. Почистват се гробовете на близки и роднини. Някъде се правят курбани. Освобождават се ратаите от служба и с преливането на първото вино започва зимата, и покоя на земята.
И тъй като времето тази година ми стигна единствено за есенната украса, оставям фенерите за някой друг път, а попадналите ми малки кратуни позлатих, подобно на златните орехи и в унисон със "златния октомври", които според мен подхождат именно на Димитровден и миризмата на печена тиква.
Няма коментари:
Публикуване на коментар