Как да направим...

Идеите, които ще намерите тук можете да направите и сами. Някои от тях са полезни, други са просто "за красота", но всички те са предимно за забавление.

понеделник, 2 януари 2012 г.

Moleskine презареждане или продължението на едно вдъхновение

Тефтерите Moleskine не са просто бележници. Те вдъхновяват за картини, не само с оригинални илюстрации, но и с думи. Разказват истории, посветени на пътуване, писане, четене, усещания...  Една на пръв поглед обикновена тетрадка освобождава ума и подготвя мисълта да се изправи пред празната страница. Смелото дизайнерско оформление на някои от тях подтиква по-срамежливите и несигурни да отприщят въображението си.
Подариха ми го за рождения ден. В началото стоеше с празни бели страници. Разгръщах го и после го затварях. Беше от онези, чиито разгънати страници образуват нещо като японска стена/ параван. Подканяха не просто за една картина, но за цяла история. Нямах идея, а и все още нямам какво ще излезе накрая, но започнах да рисувам. Първото, което ми хрумня бяха цветята – може би защото беше лято.

Небето се превърна в море и на следващата страница огромна вълна-цвете заливаше брега, където шарен фар посреща лъчите. Навлизаме навътре при тракийските мотиви, които може би ще се превърнат в малко селце с схлупени къщурки, но това още е само идея.

Понякога го взимам със себе си просто така, а друг път наистина хващам молива и продължавам да рисувам в него. Друг път, съзирайки го изоставен се сещам, че като надежден и удобен спътник, някога безименния черен бележник е пазел безценни скици, бележки, истории и идеи, с надеждата че един ден ще станат известни картини или ще оживеят на страниците на любими книги. Такъв бележник са имали Ван Гог, Пикасо, Хемингуей..

Същият като моя е вдъхновил едно състезание на Moleskine. Някой започва рисунка, стига до сгъвката на страницата, предава бележника на съседа, който продължава от чертежа, без да погледне какво е нарисувано там назад, изпълва следващата страница малко след сгъвката и тя преминава отново в ръцете на следващия, и така нататък - едно парче на чертеж или картина след друго, без никой да знае какво е преди да дойде неговото или какво ще дойде след това. Една игра - детска игра. Това е само един пример за многообразието от идеи, които се раждат, благодарение на този бележник. Сигурно затова днес Moleskine обхваща цяло семейство на преносими предмети: тетрадки, дневници, списания, чанти, инструменти за писане и аксесоари, посветени все повече и повече на мобилността ни. Незаменими спътници на творческите професии, заедно с въображението на нашето време - те са уникална част от съвременното ни забързано ежедневие.

И тъкмо когато си мислите, че вдъхновението Ви е напуснало, то се връща презаредено с нова муза. Истината е, че Moleskine може да Ви върне желанието да рисувате, да поизтупате прашасалите си идеи и с учудване да надминете себе си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар