Как да направим...

Идеите, които ще намерите тук можете да направите и сами. Някои от тях са полезни, други са просто "за красота", но всички те са предимно за забавление.

неделя, 12 август 2012 г.

Glass painting или Стъклопис

Преди десет години си купих едно списание за фенери, в което имаше какви ли не модели, но по-интересното беше, че подобно на списанието Бурда, в средата имаше "кройки" с най-различни примерни мотиви. Когато реших за първи път да нарисувам нещо върху стъкло, се доверих на един от макетите в списанието - стилизирано цвете с контур, който позволява да бъде самостоятелно запълнен с цвят, което от друга страна подчертава и основните цветове на изображението.

Достатъчни са само четирите основни цвята - зелен, син, червен и жълт. Допълнително се нуждаете от специален контур (relief paste), меки четки, които позволяват лесното нанасяне на боята върху стъклото и няколко стъклени плочки с размери 15см/15см.

Макетът, който виждате в средата на втората снимка се поставя зад стъклото, след което очертанията му се повтарят с помощта на контура.

След като контура изсъхне, получените фигури се оцветяват по модела, който виждате в лявата част на снимката.

В дясно на снимката виждате първото готово стъкло.
На останалите стъкла, които приготвихме за евентуален бъдещ фенер, цветовете са разменени. Така се получиха четири еднакви, подобни на витраж рисунки.

С мека четка, боята лесно се разнася в предварително оформените със специалния контур форми.

Ето още няколко неща, които е полезно да предвидите:

Добре е, стъклото да се почисти с влажна памучна кърпа, преди да се рисува върху него.








Желателно е, отделните елементи да се оцветяват при хоризонтално поставено стъкло, за да не се разтича боята.










След 30 минути боята вече може да се пипа, но ако искате да пренесете стъклата е добре, да не ги увивате, защото ще са напълно сухи едва след 48 часа. Времето за изсъхване може да се намали, като стъклата се поставят за 5 минути в предварително загрята фурна на 150°.

Остава да довършим фенера, като му направим подходяща рамка. Очаквайте продължение!

2 коментара: