Как да направим...

Идеите, които ще намерите тук можете да направите и сами. Някои от тях са полезни, други са просто "за красота", но всички те са предимно за забавление.

неделя, 16 септември 2012 г.

Сватбени подаръци за гости

Някой казал, да се радваме, когато в живота се налага да избираме между две възможности, защото може и да е по-лошо - да трябва да се избира измежду три и дори повече. Това твърдение важи с пълна сила за сватбените приготовления, свързани с безброй въпросителни и компромиси.

Задачата ми по този повод беше да направя малките подаръци за гостите. Ами сега?! До проучването на символиката добре, но в повечето случаи тя води до добре познатите на всички порцеланови или кристални фигурки /всички булки искат Swarovski/, или до малки икони /за да е сигурно, че повечето гости ще си ги запазят/. Останалите варианти изоставих още в зародиш, защото най-често се захвърлят, а и задачата все пак беше да не са основно перо в бюджета за целия празник.

Ето какво ви трябва:

1) Конец или обикновен канап;
2) Пликове, ушити от китайска хартия /може и обикновена, но се къса лесно и трябва да сте много по-внимателни/. Можете да помолите шивачите от кварталното ателие да ги минат на оверлог, ако не разполагате с шевна машина;
3) Жито за плодовитост, което продават във всеки био-магазин, както и морска сол против уроки, която в нашия случай заменихме с хималайска, заради розовия цвят /пак от био-магазина/;
4) Позлатени орехи, вместо традиционната паричка за благоденствие;
5) Късмети, на които всички се радват;
6) Бучки захар, вместо бонбони - за сладък живот;
7) Камъни с апликации на булка и младоженец - за спомен.

Разтваряте пликовете един по един и подреждате на голяма маса, за да са удобни за пълнене. В началото слагате по една лъжичка сол и жито. Ако остане - допълвате. Добавяте по една бучка захар и отново, ако останат - допълвате, където са се паднали по-дребни бучки - да станат две. После е по-лесно - по един орех във всеки плик, по един камък и накрая по един късмет.

Накрая, преди да завържете торбичките, проверявате дали всичко е вътре.

Остава да премерим колко канап е необходим за завързването на една торбичка и да отрежем толкова заготовки за връвчици, колкото са торбичките. Следва дълго връзване на фльонга. Много по-лесно е, да е вързано на възел, но нали не искате гостите да се измъчат, докато отварят торбичките ;)

Ако разполагате с повече време, можете да надпишете торбичките с подходящи послания или дори стих.

Оставихме тези, просто шарени като дъга след есенен дъжд - за весело настроение и малко по-различен спомен.

С пожелание за щастливи семейни мигове!

Няма коментари:

Публикуване на коментар