Как да направим...

Идеите, които ще намерите тук можете да направите и сами. Някои от тях са полезни, други са просто "за красота", но всички те са предимно за забавление.

сряда, 5 март 2014 г.

Mini-looms & other mini-booms

Тази година, благодарение на Мини Арт Фест фо "4леви ръце" представи "Mini-looms & other mini-booms" или „Мини-станове и други мини-изненади” - поредната работилница за ръчно изработени неща, включваща практическа работа на мини-станове и други мини-съоръжения. Подробната програма на събитието можете да проследите тук

Вече разказах историята на дървения мини-стан и показах част от нещата, които могат да се плетат на него в "Закачалка за бижута"

Създаден по подобие на пластмасов стан - детска играчка, която навярно се е продавала в Детмаг, под името "Оплети си сам", дървеният стан е с някои малки подобрения, които го правят не само удобен, но и здрав.Възможностите на мини-стана са ограничени, но той е уникален с това, че дава началото на основната и добре позната идея за плетене с помощта на различни конструкции и все пак на ръка.

Вдъхновена от дървените станове и по-всяка вероятност търсеща масовото му приложение, така че всеки, абсолютно всеки да се убеди, че плетенето може да се осъществява и от хора, които никога не са плели, Люси направи мини-стан от два гребена, закрепени стабилно на дебела картонена основа.Всичко, което виждате е оплетено на становете - шалове, шапки, закачалки за бижута, рехави ръкави, а с малко повече фантазия и мрежички за бутилки.При мрежата за бутилки или ръкава, плетката върви в кръг, като за целта, мини-станът е цилиндричен, но принципа на замятане на долната нишка върху горната си остава същия.
Ето какво представлява цилиндричния мини-стан, направен от картонена кутия - в горната си част е изрязан с макетно ножче, подобно на корона или замък, а в средата на дъното си има дупка, през която плетката минава.


Ето как запова плетката - с конеца обикаляме около зъбците на цилиндъра.На втората обиколка, конеца опасва цилиндъра над първия, след което долната наметка прехвърляме върху горния конец.


Така обиколка след обиколка, премятане след премятане, се получава нещо като равномерно изпшлетена кошница, която постепенно преминава през дупката.
А ето как плетката стои като ръкав.
И като вечерен тоалет за бирената бутилка - >
Последното нещо, изплетено от мини-стана е подвързия за книга, която ще ви представим в следваща публикация.


С благодарност към организаторите - mini ARt fest fo


и свежото участие на персонала на клуб Нов Берлин.


На възродителя на стана - сърдечни поздрави! Без него това забавление нямаше да го има.

Гответе се за Великденската цветоработилница на 12 април, когато ще пременим яйцата.

Очакваме Ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар